Şaban on Facebook

From B-Ob8ungen
Jump to navigation Jump to search

Şaban bizi terketti

Şaban Dayanan daha 42 yaşında iken 23 Temmuz 2011 gecesinde aniden geçirdiği kalp veya epilepsi krizi sonucu hayatını kaybetti. Facebook'ta bulunan 1.600'ü aşkın arkadaşlarından bir çokları mesaj bıraktı. Ben burada birkaç resim sergilmekle yetineceğim.

Facebok

Şayet Facebook'ta Şaban'ı aramak isterseniz "Saban Dayanan" diye yazmanız gerekir. Ondan sonra 700'dan fazla arkadaşı olduğunu, 1.000'den fazla bağantısı, 30 albüm ve bir süre daha malzeme topladığını göreceksiniz. Eylül 2009 itibarıyla 14 videosu da vardı.

Bunların çoğu Youtube gibi yerlerden kopyalanmış sanıyorum. Oradan kopyalamak kolay; daha doğrusu link verilir. Örneğin ben Tracy Chapman Talkin' bout revolution parçasını kolayca Facebook'a yerleştirebildim. Ancak ne zaman sadece müziği başka görüntülerle kullanmaya kalktıysam Facebook, videomu hemen sildi.

Bunun için Şaban'la ilgili videoyu burada göreceksiniz. Altında konuyu biraz anlaşılır kılan öyküsü var.

<dhflashplayer>file=revolution.flv|width=420|height=280|path=credits.jpg</dhflashplayer>

Şaban Dayanan 1 Şubat 1968 tarihinde Siirt'te doğdu. 1975 yılında ailece Mersin'e taşınıyor. Şaban okumak istiyor, ancak babası oralı değil. Bir komşularının yardımıyla babasından gizli okula yazılıyor. Sabahları okula gidiyor, okuldan sonra işe; su, simit, limonata satmaya...

Bazı şeylerin farkında olması için kitaplara ihtiyacı yok Şaban'ın. Yoksul bir aileden geliyor. Yoksun olmayı, ihtiyaçları ertelemeyi, dışlanmışlığı doğduğundan beri biliyor. Adalet isteyen, eşitlik diyen, Kürt-Türk ayrımı yapmayan, fırsat buldukça zenginlerin malını yoksullara dağıtan insanların yanında olması için kitapları hatim etmesine gerek de yok.

Yıl, 1978. On yaşında Şaban. Artık Devrimci-Yolcu, en azından kendisine öyle diyor. Hatta bir oluşum bile kuruyorlar. Dev-Çoc yani Devrimci Çocuklar. Sloganları "Faşizme ölüm çocuklara özgürlük". Kısa sürede büyüyor Dev-Çoc. Mitinglerde kendi kortejlerini oluşturuyorlar.

Yıl 1980. Yavaş yavaş sohbetlerde bir darbe lafı dolanmaya başlıyor. 11 Eylül gecesi beş altı arkadaşıyla yazılamaya çıkıyor Şaban. Eve gitmeyip bir abinin çatısı altında geçiriyorlar geceyi. Hoparlörden yükselen "dikkat dikkat " sesiyle açıyorlar gözlerini güne. Şaban hemen bir eyleme öncülük ediyor. Mahallede korsan gösteri düzenliyorlar, onlarca çocuk "Cuntaya hayır" sloganları atarak yürüyor. Mersin'de herkes sus pus, çocuklar bağırıyor. 12 Eylül'den sonra yirmi eylem yapıyor çocuklar. Her eylemde polis onlara biraz daha yaklaşıyor.

31 Ocak 1981 tarihinde okula gitmek için çıkıyor evden. Okula yaklaştığında bir ses duyuyor: "Şaban sen misin?", "Değilim". Sesin sahibi Hanefi Avcı. Gözünü açtığında, ağzından burnundan kan geldiğini görüyor Şaban. Küçücük bir odada, bir sürü insanla. Hücrede kimse kimseyle konuşmuyor, herkes bir korku içinde, birden hücre kapısı açılıyor.

Yere yatırıp koluna bir kütük bağlıyorlar, bir ağaçta ayaklarına. Bir sandalye koyuyorlar göğüs kafesine. Sonradan anlıyor ki bu sıçramaması için. O anda florasan lambası patlar ya öyle bir ışık patlıyor Şaban'ın gözünde. Ayak tabanlarından büyük bir sızı. Falakada. "Tanımıyorum." "Bilmiyorum." Bütün sorulara böyle yanıt veriyor. Hücreye geri götürüyorlar. Mutlu Yıllar Şaban! Yeni gün itibariyle 13 yaşında artık. Yeni yaşına yeni yaralarla giriyor.

Günler geçiyor. Her gün dayak, hakaret. 70 gün sonra savcının karşısına çıkıp da "Seni tutukluyoruz" denildiğinde "Niye ben tutuklu değilmiyim?" diye soruyor. Silah bulundurma ve komünizm propagandası yapan bir örgüte uymaktan yargılanıp, tutuklanıyor. Mahkemelere götürülüp, getirilmelerde bir işkence. Askeriyenin yemekhanesinde bozma mahkeme salonunda 165 kişilik bir davada yargılanıyor. Üç defa mahkemeye çıkıyor. İlki tutuklandıktan iki yıl sonra. Üçüncü duruşmada yaşı küçük olduğundan yakalanmasından iki yıl 3 ay sonra tahliye oluyor.

Yıl, 1984. Şaban'ın hayatını düzene koymaya başladığı zaman işte bu yıla denk geliyor. İş buluyor. Bir süre tuz fabrikasında çalışıyor. İnşaatta boyacılık yapıyor. Bir yıl sonra babası geliyor birgün, "İstanbul'a taşınıyoruz" diyor.

İSTANBUL...Hemen bir iş bulup çalışıyor. Fotoğrafçılığa da devam ediyor. Çevre ve insan hakları eylemlerine katılıyor. 1988'de İHD'yle tanışıyor. Özverili çalışması ile birlikte profesyonel insan hakları savunucusu oluyor. Korsan mitingler yerine hak ihlallerine karşı eylemlere hem aktivist, hem gözlemci ve fotoğrafçı olarak katılıyor. 127 defa göz altına alınıyor. Eski sloganlar yerine Şaban ve arkadaşları "kayıplar bulunsun", "işkence cezasız kalmasın" ve "darbeciler yargılansın" diye sokaklarda gösteri yapıyor.

Resimleri vikipedi'de kullanmak

Bu iş biraz karışık. Önce şöyle bir mesaj

permissions-commons at wikimedia.org

adresine gönderilir

I hereby assert that I am the creator and/or sole owner of the exclusive copyright of http://www.facebook.com/home.php?#/photo.php?pid=2404129&id=650884689.

I agree to publish that work under the free license Creative Commons Attribution ShareAlike v1.0, 2.0, 2.5, 3.0.

I acknowledge that I grant anyone the right to use the work in a commercial product, and to modify it according to their needs, as long as they abide by the terms of the license and any other applicable laws.

I am aware that I always retain copyright of my work, and retain the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be attributed to me.

I am aware that the free license only concerns copyright, and I reserve the option to take action against anyone who uses this work in a libelous way, or in violation of personality rights, trademark restrictions, etc.

I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the work may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

Buraya tarih ve telif hakkı olan kişinin ismi yazılır

Soru

  1. Sadece Internet adresini vererek resim oradan yüklenir mi? Yoksa resim bilgisayara indirildikten sonra mı yüklenir?
  2. Verilen adreste resmin anlaşılır bir ismi yok (sadece rakamlar). Resim Creative Commonsa yüklenirse anlamlı bir isim lazım. Belki yüklerken değiştirilir.
  3. Telif hakkına sahip olan kişi üçüncü bir şahsa onay verirse, bunu OTRS (Open-source Ticket Request System = açık kaynak için bilet isteme sistemi) kabul eder mi?

Denemek lazım.

Problem

Facebook'taki resimleri görebilmek için oturum açmış olmak gerekir (yani sadece üye olanlar görebilir). Onun için yukarıdaki adres yerine http://ob.nubati.net/wiki/File:F-type-prison_protest.jpg gibi bir adres kullanmak lazım.

Members of the Human Rights Association in Istanbul protesting against the F-type prisons