Ahmet Garip

From B-Ob8ungen
Jump to navigation Jump to search

Ahmet Garip 21.01.1959 tarihinde Balıkesir ili, Sındırgı ilçesinin bir köyünde doğdu; 22.02.2007 tarihinde İzmir ili, Yenifoça ilçesinde vefat etti. Geriye eşini Tenzile, kızını Sibel ve oğlunu İsa'yı bırakıyor.

Cafeteria'sında oturan Ahmet

Okul ve Mesleki Yaşam

Bir çiftçinin oğlu Ahmet sadece ilk okul okudu. Askere alınancaya dek değişik işlerde çalışan Ahmet 30 yaşlarında iken Yenifoça*ya geldi. Burada Belediye'de inşaat alanında ve şoför olarak çalıştı. Sonra bir müddet pazarlarda eşi Tenzile ile beraber tezgah açtı.

Yenifoça pazarında bir arkadaşın tezgahında

Yenifoça'da taksi şoförlüğü yapınca Ahmet tanınmaya başladı. Ben kendisini ancakSizin Cafe isimli cafeterya çalıştırdığında tanıdım.

Dükkan Sahibi

Ahmet'in kafeteryası çok parlak bir dükkan değildi. Plastik sandalyelerde oturarak plastik masalarda çay içiliyordu ve az para ile sucuklu yumurta veya köfte ile insan karnını doyurabiliyordu. Bu da Yenifoça'da bulunan birkaç bin askerin çarşı izni olduğunda Ahmet'in yerinin dolmasına yetiyordu. Böyle günlerde yardıma ihtiyacı olurdu. Kasaya sen bak demekle Ahmet bana büyük bir güven göstermiş oluyordu, ancak böylesi bir işe elverişli olmadığımı pek anlıyamıyordu ya da anlamak istemedi.

Hünerleri

Yaptığı her işte Ahmet orta derecede profesyonel idi. Kafeterya işinde en büyük yeteneği ise şöyle: dışarıdan çağırabildiği insanlara gerçekten istenilen bir konuk olma hissi verebiliyordu. Daha ilk kez geldiğimde beni ismimle hitap edip uzun zamandan beri dostluk havası yaratabildi mesela.

Konuk severliği sadece dükkanı ile sınırlı değil. "Tek tabanca" olan beni çağırdığı gibi Güneydoğu'da hizmet yaptıktan sonra "dinlenmek" için Yenifoça'ya gelmiş ve tek kalan uzman çavuşları da evine bir aile ortamına davet ediyordu. Ahmet herkese yardım etmeyi de severdi. Usta bulamadığı zaman kendisi bizzat yardım etmeye gelirdi. Çarşıda bir kavga olduğunda Ahmet hemen tarafları ayırmak için koşardı.

Ahmet hemen hemen herkesi tanıyordu ve işi yüzünden arası açılmış birkaç insan hariç herkesle iyi geçiniyordu. Bir bakıma muhtar adayı olması doğaldı. 20 yıl kadar önce Yenifoça'ya geldiği halde seçimi Yenifoça'lı olup fakat ortalıkta hiç görünmeyen bir adama karşı kaybediyordu.

Dünya Görüşü

Sosyal görüşlü olarak kabul etsek de Ahmet aslında görüşünde tutucu idi. İster Kürt meselesi, ister genel olarak insan hakları ya da özel olarak vicdani ret hakkı gibi konularda Ahmet'le tartışmak olanaklı değildi. Daha doğrusu dünya görüşü olarak Ahmet bana ters düşüyordu. Belki de böyle konuları anlamıyacak kadar saftı. Buna rağmen yabancı, gavur vb. demeden bana sunduğu doğal dostluk reddetme şansım yoktu.

Eşi Tenzile ile Yenifoça'da 2006 yılında yapılan bir düğünde

Hastalığı

Ahmet uzun zamandan beri gastritten şikayetçi idi. 2004 yılında bir ara tuhaf bir hastalığa yakalandı. Suratının bir tarafı düştü. O zaman kendisini önce Aliağa Kent Hastanesi'ne (Yenifoça'dan doktor Selahattin orada çalışıyordu), oradan da İzmir Karşıyaka'da değişik laburatuvarlara götürdüm. Kesin bir sonuç yoktu, fakat hastalığı kendiliğinden geçti.

2006 yılının sonuna doğru Ahmet beni arayıp hakkımı helal etmemi istedi. Beyninde tümor bulunmuş, arasıra baygınlık geçiriyormuş, ancak daha farklı muayenelerden geçip durumu henüz tam öğrenmemiş idi. Yılbaşından sonra Ege Üniversitesi'ndeki doktorlara başvurup ameliyat olmaya kararda verdi. Ahmet'i doğum gününde olan 21 Ocak 2007 tarihinde aradığımda konuşacak durumda değildi, çünkü bedenin bir tarafı felç olmuştu. Ondan sonra Ahmet ancak bir ay daha yaşadı.

Ahmet cafeteryanın önünde"